maanantai 8. marraskuuta 2010

Windsor


Kipasinpas eilen päiväretkellä Widsorissa katselemassa linnaa ja kylää! Kiva retki oli, vaikka metrolinjojen sulkemiset vähän vaikeutti kulkemista...Windsor on pieni kylä Lontoon ulkopuolella ihan Heathrown lentokentän vieressä (ja sen kyllä huomasi!) ja kylä on tunnettu Windsorin linnasta joka nykyään toimii kuninkaallisten virka-asuntona. Oppaan mukaan kuningatar viettää siellä melkein joka viikonlopun ja oli paikalla myös sunnuntaina (eli, joko mun silmät petti edellisen postauksen lipputangon suhteen ja kuningatar ei ollutkaan Buckinghamissa, tai sitten kuningatarkin oli tullut linnalle vasta sunnuntaina.. Veikkaan vahvasti ensimmäistä.). 


Linna rakennettiin alun perin puulinnoitukseksi v.1070, mutta nykyisen kivilinnan vanhimmat osat on vuodelta 1227. Viimeisin remppa linnaan on tehty v.1992-1997, kun suuriosa edustustiloista paloi kokonaan. Remontti maksoi 37 miljoonaa puntaa, mutta kyllä sillä aika hienoa jälkeä oltiin saatu aikaiseksikin! Edustustilat oli kultakoristeita täynnä, ihan niin prameeta kun briteiltä voi odottaakin.


Linna on siis kokoajan käytössä, kuningatar asuu siellä osan aikaa ja järjestää edustustilaisuuksia. Kuningattaren yksityiset tilat on tossa nurkassa, jos sitä kuvasta erottaa... Näiden yksityisten- ja edustustilojen lisäksi linnassa on museo jossa on nähtävillä mm. valokuvia kuningasperheestä ja huone jossa on näytillä jollekin kuningattarelle/prinsessalle (ei kaikkea voi muistaa!) tehty nukketalo. Eikä muuten ole ihan tavallinen nukketalo... Se on pohjaltaan ehkä parisängyn kokonen ja kerroksia oli muistaakseni neljä. Joka kerroksessa on toimivat sähköt ja viemäröinti!
Linnassa kiertely oli mahtavaa, varsinkin kun muutama ylimääräinen huone sattui olemaan avoinna. Ja kauniiden huoneiden ja huonekalujen lisäksi katseltavaa riitti myös taiteessa, linna oli täynnä mm. Rembrantin tauluja.
 



Linnaan tutustumisen jälkeen kävelin kylällä, joka oli todella suloinen ja kotoisan oloinen. Turisteja riitti ja mietinkin, että mitähän varsinaiset asukkaat tykkää loppumattomasta turistitulvasta? 

Ihan joen (Thames) toisella puolella oli Etonin kylä, joka taas on tunnettu Eton Collegesta. Se on sisäoppilaitos 13-18 -vuotiaille pojille ja yksi arvostetuimpia kouluja Iso-Britanniassa. Myös mm. prinssit Harry ja William ovat käyneet kyseisen koulun. Hieman huvittavaa kyllä, se on alunperin perustettu v.1440 köyhille, kuninkaan stipendin varassa opiskeleville pojille, ja nyt lukukausimaksu keventää vanhempien lompakkoa 24 000 puntaa vuodessa. Ja päälle tulee kuulemma vielä jotain lisämaksuja. Itse kouluun en päässyt tällä retkellä sisälle, mutta oppilaita käveli paljon kaduilla vastaan. Ja enpä nyt tiedä, olenko tuominnut heidät liian hätäisesti, mutta melkein jokainen vastaan tullut opiskelija katsoi muita asenteella  "Mulla on jo nyt enemmän rahaa kuin sä tulet ikinä tienaamaan.". No luultavasti näin onkin. 


Molemmat kylät olivat varsin suloisia ja melkein tuntui kuin olisi hypännyt ajassa taaksepäin, varsinkin kun joku Etonilainen juoksi kadulla vastaan hännystakissa... Iso-Britanniassa todella pidetään perinteistä kiinni. Tähän asti se on minusta ollut vain ihailtavaa ja söpöä, mutta nyt tällä vierailulla tuli ensimmäistä kertaa sellainen fiilis, että meneeköhän perinteiden vaaliminen täällä kuitenkin joskus vähän yli?

2 kommenttia:

  1. Heippa Janna!
    Onpa kiva, kun saitte nettiyhteyden toimimaan. Tulee tota "raporttia" niin tiheeseen tahtiin, ettei meinaa ehtiä lukemaan. On niin kiva aloittaa työpäivä lukaisemalla, mitä esikoiselle kuuluu..

    Lumimyräkkää odotellessa Äippä

    VastaaPoista
  2. No täällä tapahtuu paljon koko aika, niin täytyy tiheesti laittaa tapahtumia muistiin, muuten mä unohtaisin kaikki!

    VastaaPoista