sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Bath


 Upea, mutta liian lyhyt viikonloppu Elsan kanssa on nyt takanapäin! Perjantaita viettelimme Lontoon keskustassa pyörien, hyvin syöden ja musikaalia katsellen. Kävin hakemassa Elsan Victorian asemalta iltapäivällä ja ryntäsimme sieltä suoraan Leicester Squarelle ostamaan musikaalilippuja. Olin salaa jo mietiskellyt, että Shrek-musikaali olisi hauska käydä katsomassa ja kun Elsakin iski siihen ensimmäisenä silmänsä, niin valinta oli sillä selvä! Ja hyvä, että valittiin, sillä viimeinen esitys oli tänään. Musikaali mukaili aikalailla elokuvien juonta, muutamia pieniä lisäyksiä ja muutoksia oli tehty, mutta ei mitään sen suurempaa. Roolihahmojen sanailu viihdytti aikuisia ja piirretty/animaatio-tyyliset lavasteet kiinnittivät varmasti myös pienempien katsojien huomion. Viihdyttävä esitys kaiken kaikkiaan.


 Lauantaita vietimme aivan toisenlaisissa maisemissa Bathissa. Nimensä mukaisesti Bath on vanha kylpyläkaupunki, jonne on jo vuosisatojen ajan tultu kylpemään parantavissa vesissä ja viihtymään vilkaissa seurapiireissä. Järjettömän kalliin (n. 50 puntaa), mutta mukavan mittaisen (1,5h) junamatkan jälkeen olimme jättäneet Lontoon tomut taaksemme ja suunnistimme suoraan roomalaiselle kylpylälle. Kaikki matkaoppaat sanovat, että tämä on juuri "se" kohde Bathissa, jota ei voi jättää väliin. Me emme kuitenkaan ostaneet pääsylippuja, vaan kävimme kurkkaamassa näkymät ravintolan puolelta. Se riittii meille.


 Kylpyläelämän lisäksi Bath on kuuluisa myös Jane Austenin vuoksi. Kirjailija asui itse Bathissa viisi vuotta ja on sijoittanut näihin maisemiin kaksi kirjaansa: Northanger Abbeyn ja Viisastelevan sydämen. Vierailimme Jane Austen Centressä tutustumassa kirjailijan elämään ja siihen, minkälainen kaupunki Bath oli tuona aikana. Aluksi meille pidettiin pieni ja mielenkiintoinen esitelmä aiheista, mutta sen jälkeen museo oli mielestäni vähän pettymys. Esillä olleet tavarat olivat valitettavasti nuhraantuneita ja vähän halpojen jäljennösten näköisiä. Kierroksen lopuksi olisi saanut pukeutua aikakauden vaatteisiin (jotka eivät nekään olleet kyllä mielestäni nähneet muuta kuin korkeintaan 80-luvun), mutta tyydyimme silinterin sovitteluun.


Olemme Elsan kanssa katselleet ahkerasti Jane Austenin kirjoista tehtyjä elokuvia ja tv-sarjoja ja olikin hauska kävellä samoja katuja pitkin kuin kirjojen sankarit ja sankarittaret! Autot ja tämän päivän vaatteisiin pukeutuneet ihmiset eivät mielestämme kuuluneet Royal Crescentin ja The Circuksen maisemiin lainkaan!


Vaikka päivä oli kylmä ja suhteellisen lyhyt, vietimme kaupungissa noin kuusi tuntia, tärkeimmät nähtävyydet ehti kiertää hyvin läpi. Toki upeiden rakennusten keskellä olisi voinut viettää vaikka toisenkin päivän, mutta Bath on kompaktin kokoinen kaupunki ja yhdessäkin päivässä ehtii paljon. Tästä kuvasta voitte ihailla vielä kuvankaunista Pulteney Bridgeä.


Koko kaupunki kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon, joten jos vaan löytyy yhtään kiinnostusta Yrjöjen aikaista arkkitehtuuria tai kylpyläelämää kohtaan, niin suosittelen kaupungissa vierailua lämpimästi!

Ps. Lounaspaikaksi suosittelemme The Circus -nimistä ravintolaa; erinomaista ruokaa ja vielä aika edullisesti!

2 kommenttia: