sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Royal Botanic Gardens, Kew


Vietin lauantaisen vapaapäivän Royal Botanic Gardenissa Kew'ssa eli tuttavallisemmin Kew Gardenissa. Hurautin puutarhalle junalla, vaikka jokilaivallakin olisi päässyt. En vain jaksanut sovittaa omaa aikatauluani aika harvakseltaan kulkevan laivan mukaan... Pääsymaksu oli opiskelijalta 14 puntaa, mutta mielestäni puutarhassa riitti myös katseltavaa koko rahan edestä. Suunnistin ensimmäiseksi Kew Palaceen eli katselemaan kuningas Yrjö toisen "matalaa majaa". Ja oikeasti rakennus oli mielestäni yllättävänkin vaatimaton, ei ollenkaan niin paljon kultaa ja kimallusta kuin olisi voinut kuvitella; palatsi vaikutti jopa ihan kodilta. Muihin palatseihin verrattuna erikoista oli mielestäni se, että täällä pääsi kurkkaamaan myös palvelusväen tiloja ja ullakkoa; niihin kun ei yleensä yleisöä päästetä.


Palatsin lisäksi puutarhan alueelle mahtui myös paljon muuta katsottavaa. Itse puutarha oli tietenkin valtava, en edes lähde arvailemaan, että kuinka paljon erilaisia kasveja koko alueelle mahtuu. Tuhansia, kymmeniä tuhansia, satoja tuhansia? Kaikkien erikoisien lajien keskellä vaikuttavin oli mielestäni kuitenkin tämä puu, joka oli istutettu paikalleen vuonna 1760 ja siinä se edelleenkin kököttää... Vaakatasoon kasvavaa runkoa on tuettu tiilillä ja metallituilla, kuten kuvasta näkyy. Ei siis ihan omin avuin ole selvinnyt noin kauaa, mutta aika kunnioitettava ikä kuitenkin.



Alueelle mahtui myös useita kasvihuoneita ja vierailinkin aika monessa. Tosin itse rakennukset tekivät minuun suuremman vaikutuksen kuin kasvit. Kukkatuntemukseni rajoittuu jotakuinkin ruusun ja voikukan välille, tai tunnistan minä orkidean ja bambunkin, mutta ei sitten paljon sen enempää. Itse kasvit olisivat tehneet varmaan suuremman vaikutuksen jos niistä olisi tiennyt enemmän... Huomasin muuten, että sopisin paljon paremmin aavikon kuin sademetsän ilmastoon. Pitkät housut eivät todellakaan olleet oikea valinta sademetsähuoneiden kuumiin ja kosteisiin oloihin.


 Pelkästään puutarhassa ja kasvihuoneissa kiertäminen oli kivaa, mutta ehdottomasti hauskinta oli mielestäni kiivetä katselemaan maisemia Rhizotron and Xstrata Treetop Walkwayltä. Jep, minäkään en ymmärrä, että miksi sille on pitänyt antaa tuollainen nimi... Korkeanpaikankammoisille tiedoksi, että "kävelytien" lattiasta näkyi läpi ja rakennelma huojui ihmisten alla jonkin verran; ei paljoa, mutta vähän kuitenkin. 

Poikien mummin vinkistä kävin kurkkaamassa myös Marianne North Galleryn ja sinne kannattaa kyllä ehdottomasti mennä! Suusta pääsi ihan spontaani "oho" kun näin kasvi- ja maisemamaalauksilla peitetyt seinät. Galleria oli pieni, mutta seinät oli peitetty maalauksilla aivan lattiasta kattoon. Harmi, ettei sieltä saanut ottaa valokuvia, näkymä oli meinaan aika vaikuttava!

Lähdin aamulla liikkeelle "katsotaas nyt, että löytyykö sieltä mitään kiinnostavaa" -ajatuksella, mutta vietin kuitenkin puutarhassa ainakin kuutisen tuntia. Piknikpeiton kanssa olisin voinut viettää enemmänkin aikaa! Eli jos haluat Kew'ssä vierailla, niin eväät ja muut varusteet mukaan ja paikalle vaikka jo heti aamusta. Tekemistä ja katseltavaa riittää kyllä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti