tiistai 23. huhtikuuta 2013

Edinburgh osa 2


Tarina jatkuu siis perjantai-iltapäivästä... Linnalle päästyämme maksoimme yllättävän suolaisen sisäänpääsymaksun (16 puntaa, ei opiskelija-alennuksia) ja siirryimme muurien sisäpuolelle ihailemaan atmosfääriä. Linnassa, sen pihalla ja sitä reunustavissa rakennuksissa oli erilaisia pieniä näyttelyitä, joissa pääsi tutustumaan hyvin etenkin linnan vankien elämään. Tai ainakin se jäi minulle hyvin mieleen. Poikkesimme kahdessa erilaisessa vankilassa ja kuten Elsan ilmeestä näkyy, ei vankien elämä ehkä ollut kauhean hehkeätä.


Piipahdimme myös katsomassa kruunun jalokivet ja vierailimme pikkuruisessa St Margaret's kappelissa. Kaikista parasta linnavierailussa oli kuitenkin maisemien ihailu aurinkoisessa säässä! Edellisessä postauksessa ollut maisemakuva oli myös linnan pihalta otettu. Eli jos joku suunnittelee vierailua Edinburghin linnaan, niin suosittelemme tekemään sen aurinkoisena päivänä; vierailusta saa silloin paljon enemmän irti.


Päivän edetessä mekin etenimme pitkin Royal Milea hiljalleen alaspäin. Kadun varrella on järjetön määrä turistikrääsä ja kilttikauppoja, sekä muutamia pubeja, jotka kaikki ohitimme kokonaan. Not our cup of tea (or pint of beer?).  Royal Milen lopussa, tai mistä sitä nyt ikinä aloittaakaan, mutta siellä toisessa päässä kuitenkin, sijaitsee Kuningasperheen Skotlannin asumus Palace of Holyroodhouse aka Holyrood Palace. Se oli kuitenkin jo suljettu kun satuimme kohdille, joten siellä vierailu jääköön toiseen kertaan. Palatsin vieressä pilkotti kuitenkin jylhän näköinen Arthur's seatt -kukkula, paikallinen ulkoilu- ja kiipeilyalue. Näimme ihmisten kävelevän ylös, joten mekin päätimme yrittää huipun valloitusta! Ja kyllä kannatti! Valitsimme tietämättämme pidemmän reitin huipulle, mutta näimmepähän matkalta avautuvan maiseman monesta suunnasta. Aivan upea paikka näin aurinkoisena päivänä!


Wikipedian mukaan huipu on n.250m korkea, joten kiipeämistä kyllä riitti jonkin verran. Pääasiassa matka oli ihan hyväkuntoista polkua, mutta matkalle mahtui myös vähän jännempää kavuttavaa. Ainakin näin kaupunkilomavarusteissa... Pääsimme ylös juuri auringonlaskun aikaan ja kyllä kamera lauloi! Ja olihan joku muukin kivunnut ylös maisemaa tallentamaan.


Näköala ylhäältä oli päätähuimaava ja laskeva aurinko teki koko retkestä aikas eeppisen.


 Kävelimme huipulta hiljalleen alas auringon laskiessa ja kiiruhdimme syömään. Nälkä ehti yllättää ahkerat matkailijat! Elsa valitsi ruokapaikaksi kivan pubin, jossa maiskuttelimme molemmat hyvät liharuoat, oluen kera tietenkin. Ruoan jälkeen päivä oli vaihtunut jo illaksi, joten soitimme Diegolle ja tiudustelimme esseen etenemisestä. Se oli kuulemma vihdoin valmis, joten päätimme lopettaa päivän tyylillä Tashan työpaikalla Ghillie Dhu-pubissa. Aloittelimme illanviettoa alkerran pubissa live-musiikin soidessa ja illan edetessä siirryimme yläkertaan vähän vauhdikkaampiin bileisiin. Yläkerta olikin muuten persoonallisin baari, jonka ainakaan minä olen nähnyt; rakennus oli aikaisemmin ollut kirkko. Urut ja kattokruunut sopivat kuitenkin tunnelmaan hienosti! :) Pitkäksi venähtäneen päivän jälkeen laahustimme hotellille ja silmät taisivat mennä kiinni jo ennen kuin pää osui tyynyyn. Aivan upea päivä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti